Az üzenetet sikeresen elküldtük
Köszönjük megkeresését!

Miniszteri köszöntő

PALKOVICS LÁSZLÓ

Innovációs és technológiai miniszter

Mesterséges intelligencia a gyakorlatban? Nos, erről a kérdésről már régen nem jövő időben kell beszélnünk. A mesterséges intelligencia már most is itt van velünk, szinte észrevétlenül alakítja az életünket - elég csak mindannyiunk személyes asszisztensére, Sirire gondolnunk, vagy épp az autónk navigációs és “érzékelő” rendszerére, az internetes keresőmotorokra, a drón technológiára, és még sorolhatnánk hosszan az alkalmazási területeit. Hogyan lehet ez? Hát úgy, hogy a mesterséges intelligencia, vagyis az intelligens viselkedésre képes eszközök megalkotásának a tudománya, nem újkeletű “jelenség”, közel 60 éves. Az azonban már érdekesebb kérdés, hogy miért éppen most tapasztaljuk a szemmel is jól látható fellendülését. Most, a negyedik ipari forradalom idején értünk el odáig, hogy az adatok mennyisége, a számítógépek számítási kapacitása, a technológiai eszközök gyors terjedése lehetővé teszik a mesterséges intelligencia globális és egyben hétköznapi terjedését.

A digitalizáció korszakában a mesterséges intelligencia éppúgy a növekedés, a fejlődés eszköze, társadalmi és gazdasági átalakulásunk hajtóereje, mint ahogyan a gépek, a vasút, az autók, a telefon, az elektromosság, vagy az internet volt az első, a második és a harmadik ipari forradalmak során. Ugyanúgy kell gondolnunk rá, mint amikor a lovas kocsiból autóba ültünk, amikor a könyvtár helyett az interneten keresünk, amikor a kávézó helyett a virtuális térben is beszélgetünk.

 

A mesterséges intelligenciára lehetőségként kell gondolnunk. Persze érthető a félelmünk, hiszen az intelligencia és a ráció eddig kizárólag az emberek privilégiuma volt. Az első három ipari forradalom materiális, látható és kézzelfogható eredményeket - vasutat, gőzgépet, telefont… - hozott. Most, a technológiai fejlődés korában a változás valahol mélyen, nem látható helyen, az adatok, az adatok közötti összefüggés, és a hálózatok rendszerében zajlik. Ez a láthatatlanság bizonytalanságot szülhet, de emlékezzünk csak rá: az elektromosság feltalálásakor sem értették az emberek azt a ma már nyilvánvaló kérdést, hogy hogyan lesz a villanykörtében áram, vagy hogyan közvetíti a telefon a föld másik felére is a hangunkat.

 

Néhány év múlva, sőt, gyakorlatilag már most is, a velünk élő mesterséges intelligencia ugyanilyen evidencia lesz. Csak arra kell figyelnünk, hogy a megbízható adat és a helyes tanítás is rendelkezésre álljon.

 

Az emberi intelligencia limitált. Éppen ezért fel kell ismernünk, hogy a mesterséges intelligencia az élet szinte minden területén - egészségmegőrzés, gyógyászat, energiahatékonyság, közlekedés, stb. - óriási előrelépést jelent az emberiség számára. Ha a mesterséges intelligencia révén még “több” intelligenciához férnénk hozzá, határtalan lehetőségek nyílnának előttünk. Egyszerűbben, jobban, könnyebben, gyorsabban és precízebben.

 

Palkovics László

innovációs és technológiai miniszter

Oszd meg az eredményeidet és kerülj fel magyarország mesterséges intelligencia térképére!

Ha van olyan technológiád, amelyet megmutatnál élménytechnológia formában, vagy olyan bevezetési történeted, amelyet megosztanál esettanulmány formájában, akkor csatlakozz a Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz és osztd meg az alábbi formok segítségével. Ezt követően kollégánk megkeres hogy ellenőrizze, értelmezze és engedélyeddel véglegesítse a jelentkezésed.

Szervezeti bemutatkozás Élmény technológia küldése Sikertörténet küldése

Csatlakozni szeretnél?

Ha csatlakoznál a Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz, lépj velünk kapcsolatba.

Kapcsolat